Kwiaty lawendy mają właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze, działają znieczulająco i antyreumatycznie, hamują nadmierny rozwój flory bakteryjnej, działają moczopędnie, wiatropędnie i napotnie oraz żółciotwórczo, przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha, sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych, uspokajają akcję serca i podnoszą jego odporność.
Herbatka lawendowa lub nalewka może być również stosowana na infekcje żołądka i jelit, powodujące wymioty i rozwolnienie. Obniża gorączkę,oczyszcza organizm z toksyn,pobudza gojenie się tkanek i minimalizuje tworzenie się blizn.

Olejek lawendowy stosuje się w zakażeniach oskrzeli, nieżycie oskrzeli z rozedmą, nieżycie u palaczy tytoniu i w początkowym okresie ropnia płuc. Jest idealny na nerwice oraz na fizyczne objawy spowodowane stresem. Stosuje się go także jako skuteczny lek na przeziębienia, kaszel, astmę, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, grypę, zapalenie migdałków, zapalenie krtani.
Olejek lawendowy łagodzi depresje, regeneruje system nerwowy, ma właściwości relaksujące, działa dobroczynnie na układ trawienny. Wykazuje właściwości antyseptyczne, oraz bakteriobójcze. Zapobiega gromadzeniu się płynów w organiźmie, dzięki czemu może być wykorzystywany w leczeniu cellulitu.
Używany jest do wcierań w bólach mięśniowych, stawowych, zapaleniu korzonków, a także na miejsca stłuczone, zwichnięte.

Suszony kwiat lawendy może być stosowany jako środek przeciw wszom, do aromatyzowania pościeli i kąpieli, zabezpieczania tkanin przed molami. W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się ją do produkcji perfum, balsamów i kremów.
Lawenda wchodzi w skład ziół prowansalskich. Przyprawę stanowią suszone liście o mocnym, korzennym zapachu i gorzkim smaku. Można więc przyprawiać nią tylko niektóre przyprawy. Smakosze przyprawiają lawendą masło ziołowe i potrawy z warzyw.
Lawendę można łączyć w mieszankach z cząbrem ogrodowym, koprem i szałwią. Stosuje się ją też do sosów i zup rybnych. Kandyzowane kwiaty mogą służyć jako ozdoba do ciast i do aromatyzowania galaret.

